Reis naar Schotland deel1

Plaats gevonden op: 
maandag, 22 mei, 2017

Meerdaagse rit Schotland 20-28 mei (deel 1)

Zaterdag 20 mei, er is al vroeg bedrijvigheid bij ‘t Stuurhuus. 15 auto’s en 29 clubleden staan klaar voor de resi naar Schotland. Alle bestuurders nemen een dik boekwerk met routes en kaarten en een routeschildje in ontvangst. En dan om 9.00 uur is het het tijd voor vertrek. Sommigen vinden dat te vroeg, omdat we pas om 16.00 uur bij de boot verwacht worden, maar de organisatie wel er een relaxt tochtje van maken, waar tijd is voor pech èn een zonnig terrasje. Er moet immers een boot gehaald worden. Later blijkt dat een verstandige keuze als Jan en Jennie, ondanks hun zorgvuldige voorbereiding, tot 2x serieus pech krijgen. In Zwolle blijkt de nieuwe elektronische ontsteking de geest gegeven te hebben en later onder Hoorn een bijna kabelbreuk het starten onmogelijk te maken.

Daardoor werd veel tijd verloren. Om 17.00 uur, nog net op tijd, konden ze de boot Princess Seaways van DFDS Ferry’s oprijden. De reis naar Schotland kon beginnen!

Aan boord konden we genieten van een perfect buffet dineren waren er diverse shows om ons verblijf zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Dankzij een rustige Noordzee kon iedereen de slaap daarna goed vatten.

Zondag 21 mei begon al op tijd, 7.30 ontbijt en 9.15 ontschepen, door de douane even denken aan het linkse verkeer en daarna verzamelen voor de reis naar Glenrothes.

Op een paar avonturiers na beginnen we gezamelijk aan de reis, maar al gauw valt de groep uit elkaar. Ieder rijdt op zijn eigen tempo naar het Noorden, zoveel mogelijk de route volgend uit de lijvige routebeschrijving. Het is leuk dat je dan elkaar iedere keer weer even ziet en dan weer een hele tijd niet. Al puzzelend/navigerend over provinciale wegen en door dorpjes en kleine steden bereiken we aan het eind van de middag onze eindbestemming Balgeddie House Hotel in Glenrothes. Voor iedereen is de reis technisch probleemloos verlopen, maar helaas bleek de routebeschrijving uit Garmin Basecamp de deelnemers soms voor grote raadsels te plaatsen.

Balgeddie House Hotel is gevestigd in een mooi Engels landhuis. We voelden ons gelijk thuis en na inkwartiering werd de bar (vol met Scotch Whisky en Beer) met terras onze uitvalsbasis. Het avondeten kon van de menukaart gekozen worden. Onder andere Scotch Steak Pie with patatoes & vegetables stonden op het menu. Iedereen was enthousiast over de het begin van de reis, benieuwd naar wat nog komen ging…….

Maandag 22 mei begon met een uitstekend ontbijt, naar wens geserveerd als een Scottisch Breakfast met alle toeters en bellen (beans, sausages, backed eggs with ham) of gewoon een gekookt eitje, alles lekker vers! Na een goede ondergrond is er een korte briefing met een uitleg over de rit en hoe de routebeschrijving te lezen……..

Vandaag rijden we de kortste route van de week met een lengte van 156km. Globaal een rondje “schiereiland” ten noorden van Edinburgh. We rijden in zuidelijke richting langs de kust naar St. Andrews. Onderweg een bezoekje aan een whisky stokerij Kings Barns voor ja, een kopje koffie! Daarna door naar St. Andrews met zijn prachtig gelegen ruines van de beroemde kathedraal. Het bezoek wordt afgerond met een perfecte fish & chips, gebakken door oma in een frietkot. Ook mogen we Harry, de zojuist gevangen krab, nog even bewonderen voor hij in de soep gaat zwemmen. Daarna door naar Dundee en Perth. We rijden door een licht glooiend landschap met hagen met mooie doorkijkjes. Onderweg passeren we de bekende plaats Kings Neuk, die toch veel kleiner is dan gedacht. Bijna terug in het hotel blijkt Jan Lichtenberg en Herman Wanschers met hun Delorean in het zicht van de haven te zijn gestrand, met lange files als gevolg. Jan wordt wordt met vereende krachten en de Cadillac van Jan Roelofs afgesleept naar het hotel. Later op de avond blijkt de bezinepomp kapot, maar ten gevolge waarvan zou later blijken…….De dag wordt afgesloten met een uitstekend diner en biertjes in de bar. Morgen gaan we de langste rit rijden met een lengte van 335km. Er is ook een doorsteek als alternatief. De route is dan slechts 250km.

 

Back to Top