Najaarsrit 8 oktober: Tullekensmolen rit

Plaats gevonden op: 
zondag, 8 oktober, 2017
Uitzetter(s): 
Ab en Frans
Lengte rit: 
125KM

Najaarsrit 8 oktober: Tullekensmolen rit

 

Op zondag 8 oktober was het druk bij ’t Stuurhuus. Het toerseizoen liep ten einde en de afdeling klassieke motoren èn de afdeling klassieke auto’s hadden hun afsluitende rit. Helaas is het nog nooit gelukt om iets gezamenlijk uit te zetten, maar misschien komt dat nog eens………

Ruim na tienen werd het 2 en 4 cilinder geweld op twee wielen aangetrapt en vulde de ruimte om het clubhuis zich met benzine en oliedampen van vertrekkende tweewielers en arriverende vierwielers van de klassieke auto’s. Die konden zich inschrijven voor de Tullekensmolen rit, de laatste rit van het jaar. En dat lieten de toerliefhebbers van onze afdeling zich geen twee keer zeggen. De opkomst was met 25 deelnemende auto’s prima. Ook reden er nieuwe leden en oldtimer liefhebbers van buiten de club mee. Hoewel we om 10.00 uur nog een korte plensbui hadden, scheen kort daarna weer de zon, die zich nog geregeld die dag zou laten zien. Kortom een prachtige herfstdag voor een afsluitende rit.

Ab Eggink en Frans Edelijn hadden de rit uitgezet. Helaas kon Frans niet aanwezig zijn, maar gelukkig waren ze met z’n tweeën zorgvuldig te werk gegaan. Met een mooie duidelijke routebeschrijving, fraai openingsblad, wegennamen en grote letters (om leesbaarheid in onze minder goed geveerde auto’s te verbeteren) moest iedereen de rit goed kunnen volgen.

Na een korte briefing konden de motoren om 11.00 uur gestart worden en dat lukte gelukkig bij iedereen! We vertrokken in zuidelijke richting en reden over Exel, Ampenseweg, Dochterenseweg richting Warnsveld. Vervolgens werden Baak en Steenderen aangedaan en staken we bij Dieren met de pont de IJssel over. Laag Soeren en Eerbeek lieten we links liggen en al slingerend bereikten we Beekbergen. Daar konden we aan de Tullekensmolenweg het gelijknamige Ford museum bezoeken, dat is gehuisvest in de oorspronkelijk in 1601 gebouwde papiermolen. In 1904 omgebouwd tot een wasserij. In 2008 kocht Nico Bredenoord de restanten van wat over was van de molen. Na een grondige renovatie werd er het Ford museum gevestigd. Het is een klein museum, maar zeer smaakvol ingericht. Ca. 15 Fords, overwegend van het A-type, in allerlei verschijningsvormen en vele gebruiksvoorwerpen geven een mooi beeld van die tijd. Op zolder is een expositie over het Beekbergen en omgeving van lang vervlogen tijden. Het museum was een perfecte tussenstop.

Op naar de lunchstop, want ondertussen begon ook de inwendige machinekamer geluid te maken. “Gelukkig” konden we al na 2,5km alweer een parkeerplaats zoeken bij eetcafé “de Nieuwe Ruysch”.

Daar is keuze genoeg om voor een prima prijs weer een beetje aan te sterken. Alle auto’s starten weer na de stop en de route kan hervat worden. Via Klarenbeek, Tonden en Voorst rijden we langs Bussloo naar Wilp en dan langs de IJssel naar Deventer. Daar de Wilhelminabrug over en via Epse en Loo Bathmen naar Holten. Het eindpunt van deze fantastische rit was Hotel-restaurant Hoog Holten, waar we nog een tijd gezellig met elkaar de belevenissen doornemen. Daar werden Ab en Frans nog een welverdiende pluim gegeven voor de prachtige en goed georganiseerde rit.

Back to Top