Motocross op de Zuurberg

Plaats gevonden op: 
zaterdag, 20 juni, 2015

UMX & KNMV NK Jeugd.

Veel werk van onze vrijwilligers is er weer aan vooraf gegaan om het motorcross weekend, 20 & 21 juni, op de Zuurberg van de grond te krijgen. Doordat er vorig jaar geen UMX georganiseerd werd waren wij er ons van bewust dat veel rijders er naar uit keken om weer een keer ons circuit hun kunsten te mogen laten  zien. Het programma over het hele weekend was zo ingedeeld dat alle klassen en leeftijdsgroepen aan bod kwam. Op de zaterdag tijdens de UMX wedstrijden mochten alle senioren tezamen met de zijspannen & Quads hun ronden rijden. Op de zondag lieten de Nederlands en hopelijk ook wereldkampioenen van te toekomst zien wat ze kunnen. Met 198 deelnemers op de zaterdag werd ons voorgevoel waarheid. De MX2-tweetakt klasse moest zelfs in series gereden worden omdat de groep te groot was om ineens van start te laten gaan. Naast het enthousiasme van de rijders was er ook enige gespannenheid bij de organisatie. Hoe zouden de baan veranderingen, een extra chicane en wat aanpassingen aan de schansen, uitpakken en aanslaan bij de rijders? Na de trainingen was deze gezonde spanning bij de organisatie geheel weg. Het gewenste resultaat, daling van de gemiddelde snelheid en het creëren van technische elementen, was daar. De gemiddelde snelheid daalde met een kleine 10 kilometer per uur en het technische gedeelte ter plaatse van de chicane gaf de deelnemers de nodige uitdaging. We kregen dan ook van zowel rijders als publiek complimenten. Het publiek kreeg de gehele dag spannende wedstrijden voorgeschoteld. De zaterdag was daarmee zeer geslaagd.

Doordat we op de zaterdag geen oponthoud hebben gehad, hadden onze vrijwilliger ruim de tijd om het circuit weer tot in de puntjes klaar te krijgen voor de zondag. Op de zaterdag avond liep het rennerskwartier al helemaal vol met de deelnemers voor de zondag. Wij hadden het genoegen om niet alleen Nederlandse talenten te mogen verwelkomen ook menig buitenlandse rijder wist ons circuit te vinden, Engeland, Duitsland, België overal kwamen ze vandaan, in totaal 202 deelnemers.  Alle ingrediënten waren aanwezig voor een superdag. Deze begon dan ook zoals we gehoopt hadden, tijdens de tijdtraining ging iedereen tot het gaatje voor de pole-position. Tijdens de middagpauze na de training begon het te regenen en helaas hield het ook niet meer op met regenen. Tijdens de eerste manches hield het circuit zich nog aardig goed. Al zag je op den duur wel dat de ideale lijn redelijk goed bleef maar dat het daar buiten steeds zwaarder werd. In overleg met ons als organisator heeft de KNMV al snel besloten om de tweede pauze uit het tijdschema te halen in de hoop dat er nog een tweede manche van start kon gaan.

Helaas bleek tijdens de warm-up ronde dat het circuit onbegaanbaar was geworden voor de 65cc kleine wielen. En met nog veel meer regen in het vooruitschiet kon de KNMV niet anders dan het voor gezien houden, het evenement werd afgelast. Een dag welke alle potentie had om uit te groeien tot een prachtige dag en evenement was zowel figuurlijk als letterlijk in het water gevallen. Vanuit de organisatie wil ik alle vrijwilliger bedanken voor hun inzet. Hopelijk zijn de weergoden ons volgend jaar beter gezind zodat wij de organisatie, rijders en KNMV u een evenement kunnen voorschotelen om uw vingers bij af te likken.

Back to Top