Ans en Willy Veneklaas naar Nieuw Zeeland (deel 3)

Plaats gevonden op: 
donderdag, 2 januari, 2014
Uitzetter(s): 
Willy Veneklaas

Donderdag 2 januari 2014. 48 Km. vlak, langs de kust stukje zuidwaarts. Haast – Haast. Weer wil je niet weten.

Helaas, het weerbericht had het helemaal goed. De regen komt met bakken uit de lucht en er staat zeker een windkracht 8! Het besluit valt niet moeilijk, we blijven nog een nacht in Haast, we hebben immers geen haast. Eerst de motor maar vertroeteld, beetje TV kijken en internetten. Na de middag klaart het iets op en zowaar is het soms droog. Ik besluit om toch maar een stukje te gaan rijden in de richting van Jackson Bay. Beetje saaie rechte weg langs de kust die hier weer vlak is. Ik neem nog een paar keer een zandweg naar het strand maar daar is ook niet veel te beleven. Na goed 20 Km. draai ik de boel maar weer om want het begint weer te betrekken. Nog even de tank vol en net voor de bui zet ik de Suuz weer in de schuur. Ans zit lekker bij de houtkachel die ze zelf maar aangestoken heeft (haar grote hobby). We gaan even wat boodschappen doen voor het avondmaal en ont bijt voor morgen, potje koken (pasta) biertje, bedje.

Vrijdag 3 januari 2014. 267 Km. Mooie bergroute langs de kust. Haast – Ross. Eerst droog, daarna (veel) regen.
Vroeg wakker door een groot dieselaggregaat wat bij ons slaapkamerraam gestart wordt. Zelfgemaakt ontbijtje. Droog weer dus rijden. Prachtige route noordwaarts langs de kust over de uitlopers van de bergen. Tot aan de Fox Gletsjer is het droog. We drinken eerst koffie en onderwijl begint het flink te regenen. We besluiten maar even te wachten om daarna gelijk door te rijden naar de Frans Jozef Gletsjer. Het blijft mooi weer tot aan de gletsjer. Van de parkeerplaats tot aan de gletsjer is het 3 kwartier lopen zodat Ans besluit om bij de motor te blijven. Door een prachtig ruig dal met heel veel keien, de oude eindmorenen, en prachtige watervallen bereik ik de voet van de gletsjer. Best imposant  en vrij uniek in de wereld dat een gletsjer in het regenwoud de zee zo dicht benadert. Oorspronkelijk liep de gletsjer zelfs door tot aan zee. Het begint gelijk ook weer te regenen en niet zo’n beetje ook. In de stromende regen loop ik terug naar Ans. Gelukkig heb ik mijn regenkleding nog aan, maar aangenaam is het niet. Ondanks de regen besluiten we te vertrekken. We rijden nog zo’n 100 Km in de soms stromende regen en komen dan aan in Ross waar we bij het eerste beste motel een kamer nemen. Er loopt zoveel water van onze kleding dat we buiten op de stoep blijven tijdens het inchecken. Onze kleding doen we ook buiten de kamer uit. Gelukkig heeft de vrouw des huizes meelij met ons en mogen we de motor en de regenkleding in haar garage drogen. Ook brengt ze oude kranten en extra handdoeken, geweldig. Na een hete douche voelen we ons herboren en gaan we het dorp(je) in. We komen in de plaatselijke kroeg terecht, weer een van de 12 authentieke 19e eeuwse pubs. Het is hier goed toeven en we komen met de eigenaar in gesprek. Als hij hoort dat we op motorreis zijn en dat ik thuis Triumph rij vraagt hij me om mee te gaan. 100 meter verder opent hij de deur van een (gesloten) café en neemt ons mee naar achteren. Hier heeft hij, zo blijkt, wel 50 (oude) engelse motoren staan waaronder heel veel Triumphs. Vol bewondering kijken we rond in zijn privé museum om vervolgens weer naar de pub te gaan waar we aanschuiven aan het vrijdagavondbuffet voor het werkvolk. We drinken nog wat en wandelen terug naar het motel.

Zaterdag 4 januari 2014. 257 Km. Glooiend langs de kust, bergachtig in het binnenland. Ross – Murchisson. Prima weertje.
Van Ross eerst naar Hokitita (25 Km) om daar het Hokitita museum en het Kiwi center te bezoeken. Museum best aardig met veel informatie over de goudwinning van vroeger en nu. Kiwi center ronduit teleurstellend met slechts één kiwi in een donker hok. Wel veel aquaria met o.a. reuzenpaling, tot wel 1,5 mtr lang en bijna 10 cm dik. Tanken, koffie en de reis gaat verder noordwaarts langs de kust. Veel bochten en vaak een prachtig uitzicht op de ruige kust en de onstuimige zee. We stoppen bij Pancake Rocks en Blowholes. Een prachtig natuurverschijnsel. De rotsachtige kust is hier prachtig geërodeerd alsof het allemaal stapels pannenkoeken zijn. Ook zijn door de woeste golven diverse Blowholes ontstaan. Ik had wel vaker blowholes gezien, maar zo spectaculair als deze zag ik ze nog nooit! Na de lunch rijden we weer verder langs de prachtige kust tot aan Westport. Omdat het nog vroeg is besluiten we door te rijden. Vanaf hier gaan we via de Buller river pas landinwaarts. We moeten 100 Km door de prachtige pas kronkelen voor we de eerste plaats van betekenis, Murchisson, tegenkomen. Hier blijven we overnachten, de backpacker is vol dus wordt het het naastgelegen hotel. Lekker gegeten en lekker geslapen.

Zondag 5 januari 2014. 241 Km. Prachtige route heuvels, dan vlakker daarna bergen. Murchisson – Picton. Uitstekend weer.
We worden wakker en…. Het regent. Eerst ontbijten, koffers pakken, en het is droog. Rijden! Het wordt zelfs zonnig en warm. We rijden eerst nog ’n goeie 100Km door de heuvels en komen bij Nelson aan de noordkust. Vanaf Nelson over een prachtige kustweg richting Picton. Mijn zus Riek had mij verteld dat we hier de Queen Charlotte drive moesten nemen omdat deze door de bergen langs meren slingerde.  Dat was nog eens een goed advies! 60 Km. zonder ook maar een recht stuk van 100 meter geweldig! Bij een van de meren eten we wat in een jachthavenrestaurant. Ans is de vele bochten nu, na 20 Km. al zat. Klein stukje nog meid. 25 Km. en ontelbare bochten verder staan we weer aan de kant te genieten van het prachtige uitzicht, Ans heeft het nu gehad. Echt nog maar een kleinstukje hoor! En ja hoor, na een bocht zie je in een keer Picton en de havens liggen en is de pret voorbij. We gaan gelijk naar het Ferry kantoor om een plaatsje op de boot te boeken voor de overtocht naar het Noordereiland. Dinsdagmorgen 8 uur is de eerste mogelijkheid, en dat komt ons goed uit want dan kunnen we in Picton onze  geplande vrije dag nemen. Bovendien heb ik nog een tip van mijn zus gekregen. We gaan op zoek naar een motel en dat lukt al snel. Voor 2 nachten valt er bovendien nog wat af te dingen en da’s weer mooi meegenomen. Omdat we tijd genoeg hebben besluiten we beide dagen zelf te koken, dus boodschapjes doen, even naar de haven bootjes kijken, terrasje en de dag is alweer voorbij.

Maandag 6 januari 2014. 72 Km. Bergen, baaien en heel veel gravel. Picton – Picton. Geweldig goed weer.
Lekker zelfgemaakt ontbijtje, we hebben immers de tijd. Ans neemt een vrije dag, en maak nog even een rondje op advies mijn zus. Nog zo’n weg die je gehad moet hebben. Eerst 18 Km via highway 1 richting Blenheim.  Daarna nog 5 Km tussen de wijngaarden richting kust. Bordje “Picton” 45 Km. Prachtig slingerweg soms hoog boven de zee met prachtig uitzicht, dan weer naar beneden naar weer een prachtige baai. Dan na een Km of 8 houdt het asfalt op; gravel! OK, Dat wordt toch nog 20 Km., en niet een recht stuk. Allemaal 1e en 2e versnellingswerk. En blijf van die voorrem af!  Ben nu al blij dat Ans vandaag niet mee is. Tot slot nog een prachtige route over een prima asfaltweg. Nog even wisselen, tanken en ketting smeren. Bij het hotel aangekomen zit Ans heerlijk te genieten van de zon, want het is heet vandaag. We gaan Picton in terrasje, lunch, pootje baden, bootjes kijken en zowaar verbranden in de zon. Wat brand die koperen ploert hier hard. ’s Avonds zelf gekookt en daarna vroeg naar bed want we moeten om 7 uur al bij de boot zijn.

 

Back to Top